Relaxációs könnyűzenék a feszült hétköznapokra

Rendszeres mozgás, alkalmak a pszichológusnál, gyógynövények, aktív hitélet – ez csak egy pár azok közül a módszerekből, amelyek segíthetnek eredményesen szinten tartani benső nyugalmunkat, és megvédhetnek a stressz ártó hatásaitól. Ám ezzel korántsem merült ki az igénybe vehető lehetőségek száma, és ezúttal egy közismert stresszűző eszközt, a zenét vesszük kicsit górcső alá.

Kutatások igazolják, hogy még a növények is gyorsabban és nagyobbra nőnek, ha zene szól mellettük, a muzsika jótékony hatásai közismertek és mondhatni egyidősek az emberrel. A klasszikus zene hallgatása relaxációs célzattal annyira nyilvánvaló, hogy ebben az írásban nem szeretnénk külön kitérni rá, ellenben bemutatnánk néhány könnyűzenei műfajt, és előadót, amelyek képesek minket ellazítani, kicsit kiragadni a mindennapok szürkeségéből.

Az elektronikus zene rajongói találhatnak menedéket a feszültség elől a psychill, vagy space trance műfajban. E muzsikák hangjaiban az univerzum harmóniája, örökkévaló összhangja testesül meg, egyszerre éreztetik velük milyen aprók, és mégis fontosak vagyunk a végtelen kozmoszban. Lassú, nyugtató ütemek, és éteri billentyűtémák jellemzik, egy kellemes hangerő mellett érdemes fejhallgatóval hallgatni őket, hátradőlve kedvenc fotelünkben. Néhány igazán említésre méltó előadó ebből a műfajból: Astropilot, Carbon Based Lifeforms, Siebzehn.

Akik az élőzenei, hangszeres megoldásokra esküsznek, nyugodtan fordulhatnak a poszt-rock zenék felé. Alternatív műfaj ez, gyökerei között ott vannak a jazz, a kísérletezős soft rock, és az ambient (hangulatteremtő) muzsikák is. Lebegős gitártémák, elszállós, pszichedelikus melódiák kísérnek minket egy tartalmas utazásra a saját lelkünk mélyére, ahol minden bizonnyal békét lelhetünk, még ha csak egy rövid időre is. Az olyan előadók, mint az izlandi Sigur Rós, a Sólstafír, az Anathema, illetve a God Is An Astronaut, oázist teremtenek dallamaikkal a modern élet sivár pusztaságában.
Természetesen itt nem áll meg a felsorolás, hiszen több tucat relaxációs jellegű zene, és előadó létezik. A népi hagyományra építő neofolk, a keleti misztikumot feltámasztó orientális előadók, a chillout trance, a gregorián énekek, de esetleg bizonyos goa kompozíciók is képesek ellazítani minket. Neofolk esetén az Imbarut ajánlanánk, de a népzenei hagyományok kedvelő tehetnek egy próbát az ősi viking zenéket újjáélesztő Wardruna-val is. A chillout műfaj neve önmagáért beszél: ezek elektronikus muzsikák, amelyek kifejezetten nyugtató jellegűek, olyan nevekkel, mint Björk, Cafe Del Mar, Waveform. A gregorián zenéket modern köntösbe ültető francia Era szintén említésre méltó, akárcsak a német Gregorian formáció. Kelet varázsának rajongói pedig füleljenek bele a japán Yamoto valamely szerzeményébe, a tradicionális dobok ütemei ellazítanak, és serkentenek egyszerre.

Reméljük sikerült kedvet adni az újabb előadók megismeréséhez, és nem győzzük hangsúlyozni: ne várjuk meg, míg az égbolt teljesen elfelhősödik felettünk, keressünk ellenszert a feszültség, és a szorongás ellen, akár a zene segítségével.