Zene, mint jótékony hatás

Köztudott, hogy rengeteg előnye és jó hatása van a zenének az emberi érzelmekre és idegrendszerre. Nyugtató, agyi működést serkentő, fejlesztő és terápiás jellegű is lehet.

Zene hatása

Egy 1962-ben végzett Indiai Botanikus Egyetem kutatása szerint, a zene hatással van a növényekre, még a szántóföldi fajtákra is. Azok a növények, melyek aktívan zenét „hallgattak”, 20-60%-al gyorsabban fejlődtek. Azonban nem a zene hatására, hanem a vibrációt érzékelve stimuláció indul a növény belsejében, mely kihatással van még az ásványi anyag tartalmára is.

Hasonló hatással van a gyerekek fejlődésére is, illetve a tanulási fázis alatti figyelem pontosítására.

Egy speciális képalkotó eljárással mutatták ki a zene hatását az agyi tevékenységekre, melyben a hanggal kapcsolatos területek fejlődését bizonyították.  Akik zenei „stimulációban” részesülnek hosszabb ideig, azok könnyebben sajátítják el az idegen nyelveket, javul a memória, a kreativitás és az emlékezőképesség.

Abban az esetben, ha a babák hallgatnak zenét, jobban fejlődik az érzelmi és a szociális készségük, valamint hosszabb ideig lesznek képesek koncentrálni.

Így tehát, bátran hallgassuk a kedvenc zenéinket, vagy néha könnyű és komolyzenét, a hatása minden bizonnyal jótékony lesz.

A zene jótékony hatásai