Ócsai Tájvédelmi Körzet

Kincsesbánya Budapesttől 20km-re.

Ki mondhatja el, hogy járt már életében Ócsán? Szerintem nagyon kevesen vagyunk. Pedig ha Magyarországnak nincs is tengere, egyet el tud mondani, hogy van láp helyette. Ez borzalmasan hangzik első hallásra, meg lehet, hogy nem is illik összehasonlítani, de hát ez van, ha már a Pannon tenger egyszer itt hagyott bennünket. Azért nem kell panaszkodni, ahogy erről az Ócsai Tájvédelmi Körzet is élő bizonyíték. Az élővilág gondoskodott látnivalókról, csak kicsit kutakodni kell. Lápok, tanösvények, erdők, gyógynövények, orchideák és még sorolhatnám, mit talál errefelé a látogató.

Ócsai Tájvédelmi Körzet

Ócsa nagyon közel van Budapesthez. Autósok így is tudják, hogy az M5-ös úton Budapest előtt van az ócsai leágazás. De ha nem szeretne autópályázni ezen a 20 km-es szakaszon, akkor Gyál felől kell megközelíteni, ahogy mi is tettük. Kicsit bonyolultabb, de legalább az autópálya fölött átmenő híddal megússzuk, hogy Ócsáig kifizessük a 10 napos matrica árát.

Ócsára érve az első dolog, amit könnyen megtalálunk az árpád kori nagytemplom. Ott le is tudunk parkolni. Az utcában van egy kinti kút, ha valaki nem vitt magával elég vizet ott pótolhatja, meg a vashiányát is J, ugyanis az Ócsai víz vasas. Első korty után magamban gyógyvízzé nyilvánítottam. A templom árnyékában van az Ócsai Tájház. Figyelem nem skanzen! Ezen a portán mindig is nádfedeles parasztházak álltak- tudjuk meg a tájház vezetőjétől majd kapunk egy nagyon szakszerű vezetést mondhatni időutazást. Egy pillanatra megelevenedik előttünk a puritán református családok élete. Hajadon szó eredetére is fény derül. Ugyanis amíg a lányok nem mentek férjhez addig fedetlen fővel, hosszú hajat viselve várták a lánykérést. Majd miután „bekötötték a fejüket” vagyis férjhez ment a leányzó, jött a kontyos hajviselet vagyis „felkontyolták”. Neheze ezután jött, mivel kendő nélkül sehová. Az utcára pedig jött még egy biztonsági kendő felkötése. Ha valakinek van ötlete, hogy nyáron milyen lehetett írja meg.

Ócsai Tájvédelmi Körzet

Tájházban kipróbálhatjuk a zsombék széket is, garantáltan bio. Zöldség lyukban is illik bekukkantani, ha már mindent jól megnéztünk. Ide rakták elődeink a répát, krumplit is más terményeket. Afféle földalatti hűtőnek is felfoghatjuk. Tájházban minden eligazítást meg tudunk kapni, hogy merre induljunk tovább a faluba, merre vannak a tanösvények, pincesor és egyéb látnivalók. Mi a Selyem-réti tanösvényt vettük célba elsőnek. Nem volt könnyű megtalálni. Dabas felé el kell indulni, de az útról nem mutatja tábla. Helyiek tanácstalanul rázták a fejüket, sőt kaptunk még egy bölcs tanácsot is: Hívjuk fel a különleges tudakozót Végre a körforgalomnál lévő Üvegtigris szerű non-stop büfében megkaptuk a tuti tippet: körforgalomnál vissza Ócsa felé, majd 800 m után jobbra. Ez bejött.

Selyem-réti tanösvény kb. 1,5 km hosszú erdei út. Ez a szabadon bejárható tanösvény az Ócsai Tájvédelmi körzetben. A másik csak vezetővel látogatható. Fák között látni a lápot. Így nyár végén sárga virágú növény szegélyezte az utat. Erdő járó emberektől megszokott köszöntéseket fogadtuk végig az úton. Volt aki futott, de volt aki biciklizett is. Ez az egészben az volt a megdöbbentő, hogy mindez 20 kilométerre és az alföldön történik.

Havasi cincérrel, a táj egyik jellegzetességével nem találkoztunk. De mivel Gryllus Vilmos az Ócsai Tájvédelmi Körzet kérésre írta meg a Havasi Cincér dalát.