Mitől lesz ortopéd egy matrac?

Ez egy nagyon jó kérdés. Sok eltérő vélemény hangzik el ugyanis az ortopéd matrac fogalmáról. Azonban cáfolni kell azt a közkeletű tévedést, hogy a kemény ágybetét jelentené ezt.

Az ortopéd matrac kifejezés széles körben vonatkozik minden olyan matracra, mely tulajdonságai folytán képes arra, hogy az ember gerincoszlopát és izmait megfelelően alátámassza. Az, hogy ez az ortopéd matrac milyen anyagból van, az megint egy más kérdés.

Az újabb, úgynevezett táska rugós matracok illetve a hideg hab matracok is ideálisan alátámasztják a testet, tehát ortopéd matracnak tekinthetők, persze minőségi megkötésekkel.

Léteznek olyan ágybetétek is, melyeknél a hideg hab rétegre memória habot tesznek, ezeket memory matracoknak nevezzük. Ezek abban a különböznek az előbb említettektől, hogy a test vonalait tökéletesen lekövetve, tehermentesítik a gerincoszlopot. Így nem alakulnak ki kemény alátámasztási pontok, melyek hátráltatják a vérkeringés működését. Egyesek csak ezeket hívják ortopéd matracoknak.

Az ortopéd matracok alapvető funkciója tehát, hogy a kiváló alátámasztásnak köszönhetően preventív megoldást kínálnak a mozgásszervi, illetve bármilyen más gerinc problémákra, illetve ha megtörtént a baj, segítenek gyógyítani ezeket. Az ortopéd matrac megvásárlása előtti legfontosabb teendő a szakorvossal való konzultáció!