Mi okozhatja a porszívó motorjának halálát? – Ezek a porszívók leggyakoribb hibái

Mint minden háztartási gépnél, a porszívónál is előfordulnak kisebb, és nagyobb meghibásodások. Vannak, amelyeket meg lehet javítani, de vannak olyan súlyos esetek is, amikor kénytelenek vagyunk új készüléket vásárolnunk.

Ha azt tapasztaljuk, hogy nem úgy működik a porszívónk, mint régen, mielőtt kétségbe esnénk, hogy biztosan a motorral van valami probléma, ellenőrizzük a készülék legfontosabb alkatrészeit.

A súlyosabb meghibásodásnak ugyanis minden esetben vannak előjelei, és ha ezekre odafigyelünk, akkor esélyünk van rá, hogy meg tudjuk menteni a gépünket.

Porszívó motor hiba

Így megy tönkre leggyakrabban a porszívónk

 • Szénkefe hiba
  A motorban lévő szénkefék kopása idővel megtörténhet és ez akadályozhatja a motor hatékony működését. A kopott szénkefék cseréje általában megoldja a problémát.
 • Túlmelegedés
  Az egyik leggyakrabban előforduló gond a porszívókkal kapcsolatban, hogy használat során, viszonylag rövid idő alatt túlmelegszik. Ezt a problémát több minden is elő tudja idézni. Először is érdemes kikapcsolni a készüléket és megvárni míg az teljesen lehűl. Ezután vizsgáljuk meg a porzsák mögött található szűrőt, hiszen, ha az teljesen elkoszolódott, akkor a motor nem tud friss levegőt beszívni, így túlmelegedést fog produkálni, majd le is fog állni a motor. A porzsák telítettsége is problémát okozhat és melegedni kezd a motor.
  De ugyanilyen problémát tud még előidézni az is, ha valamilyen felszívott tárgy elakadást okoz a gégecsőben.
 • Elektromos problémák
  Az elektromos csatlakozások és kábelek meghibásodása is problémákat okozhat. Ha az elektromos rendszer meghibásodik, akkor a motor nem működik megfelelően. Az elektromos csatlakozások ellenőrzése és a kábelek cseréje segíthet a probléma megoldásában.
 • Nem szív megfelelő erősséggel a készülék
  Ma már szinte az összes porszívón találhatunk szívóerősség szabályozó gombot, melynek segítségével be tudjuk állítani a számunkra ideális szívóerőt. Először ezt ellenőrizzük, hiszen könnyen lehet, hogy előző használatkor elpakolás során elállítódott a kapcsoló. Emellett a hibát okozhatja teljesen megtelt porzsák, illetve az is, ha a motorvédő szűrő rakodott tele szennyeződésekkel.
 • Jóval hangosabban működik a porszívó, mint korábban
  Ha a gép nagyobb zajt ad ki, mint eddig, könnyen lehet, hogy valami eltömíti a szűrőket vagy a csöveket. Ez a folyamatos erőlködés akár tönkre is tudja tenni a készülék motorját, így, ha ezt tapasztaljuk, mindenképpen ellenőrizzük a szűrők, és a csövek állapotát, annak érdekében hogy megelőzzük hogy a porszívónk motorja leégjen.

Porszívó motorok vásárlás ebben a webáruházban megoldható:  porszivos.hu/termekkategoria/porszivo-alkatreszek-es-tartozekok/motorok/

A porszívó motorjának javítása vagy cseréje szakértelmet igényel. ha nem boldogul vagy bizonytalan keressen meg egy szakembert vagy szervizt a porszívó javítását illetően.